Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06 15:37 - Не е само "Орелът на Аспарух", има и меч и нож
Автор: daliamar Категория: История   
Прочетен: 2584 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 27.06 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Малко познато е на шираката аудитория, какво включва Съкровището от Вознесенка, днешна Украина, което с основание се счита за свързано с ранните Българи.
По-подробна информация има публикувана от доц.Хрисимов от Университета във Велико Търново в платформата Academia.edu. Неговото изследване и описание е посетено и прочетено към 2024 само около 680 пъти!?
Ще спомена накратко за погребението и как е изглеждало укрепеното селище от 7 век.
      Археологическият обект е малко селище, правоъгълно по форма - 81х51м, заравнена плащадка , заобградено от окоп. Няма нищо оцеляло, но мястото е било преобитавано през по-късното средновековие. Побира  около 11 души. Вероятно е имало дървени къщи и заострени колове за ограда и порта. Цялото съкровище е закопано в яма и има около 1200 обекта. Имало е и коне, погребани отделно от мъжкото тяло, както и кръгла платформа от камъни, като пиедестал. Мъжът е бил изгорен, така че земята на около 35 см под мястото е повредена.
    През Втората световна война, влака с който е пътувало съкровището е бомбандиран и част от него е безвъзвратно загубена. Остатъка е разделен в три музея в Украина-музеите в Харков, Запорожие и Вознесенка. Данните за местонахождението имам от украинска публикация, която към момента може да не е актуална. Някой от БАН или Външно министерство заинтересува ли се какво се случва с него в момента. Надали!
image
Фиг.1.Снимки на орела - ПИК; Рисунка по публикация на Хрисимов в Acdemia.edu;

Орела е около 18 см и не може да е служил като "римски стандарт", както твърдят някои предимно западни историци, защото е твърде малък. Може обаче да е бил украшение на главата на кон или дори украшение за шлем. Тези 12 сфери на гърба на орела, може да са служили да се завържат на тях цветни, текстилни ленти, които да се веят при галоп.
Вижда се ,че има оцелял, прав железен меч и къс нож с подобен дезайн. Има златно фолио с пантера, рис или друго подобно животно, апликации за колан и конски кожени принадлежности, катарами и други.
Ето тук искам да покажа и втора картинка , за качеството на която се извинявам, защото е скрийншот от предаването - "Час по България" на Скат ТВ от 2024, посветено на находки от Алба Юлия -Румъния.
image

Фиг.2. В ляво - Ранно средновековни находки от Алба Юлия, Румъния с обица , част от прав железен меч, огърлица от мъниста и керамика.
В дясно - Мечът и късия нож от Вознесенка, заедно с част от останалите находки.

В Алба Юлия е открита църква и квадратна средновековна крепост, коита се счетат за построени от Българите върху основете на по-стар Римски град. На фиг.2. се вижда, че мечовете са идентични- т.е още едно основание да се счита Вознесенка за гроб на Български аристократ или владетел.
Сега да се върнем на монограма.
image
Знаем, че на България любезно е предоставено копие на сребърното орле с монограм. Сравнявам Копието и Оригинала от Украина, който е на фиг.1. и виждам, че има три разлики.
Първо- пръстите на краката на оригинала са отчупени - на копието са цели.
Второ - монограма на оригинала има малки мехурчета - вероятно е правен чрез нагряване.
Трето - на крилото на Оригинала има издълбана красива звездообразна фигура, същата има на Печата на Тервел, на копието няма такава.
След това проверявам английската страница за Вознесенка във Wikipedia. Който там е публикувал собствена русунка на монограма е добавил едно ченгелче като "Р", което съществува, но ако се вгледаме в снимката на оригинала - е с друг "шрифт" и дълбочина.
     Не се прави така! Не се нагаждат артефакти, а се прави точен отпечатък! Кой е авторът на рисунката в Уикипедия - аз не знам!?
Монограмът включва име и понякога и титла. Ако четем по подобие на пръстените на Кубрат от горе  - надолу и от ляво - на дясно, познавайки и другите български паметници - имаме версия да е -УПЕО или ИСПЕО с латински или по-скоро с гръцки букви.
Горния знак V подчертано се среща по строителни блокове от Плиска и е възмажно да е рунически знак.
АСПАРУХ не е със сигурност, нито ИСПОР, защото го няма Р-то. 
В случая е добавен знак за християнска принадлежност, затова е и с друг шрифт и друга дълбочина, а не като името на собственика. Той явно е приел християнството за да получи признание на титлата си от Византия без да се отказва напълно от собствената си религия.
Ето пример от Ефес за Християнския знак. и въпросното "Р".
image
Кога най-сетне ще има повече желание да се правят нови анализи и за обновяване на старите, прашасали и компрометирани във времето, тези за ранните Българи! 


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. enigma123 - Между другото кирилицата е създадена някъде 9-10 век
08.06 21:26
Как фигурира буквата П в орела на Аспарух от 7 век?
цитирай
2. enigma123 - това са руни...
08.06 21:32
виж ис са всъщност ик, изписани са руни
П може да е цифрата 2 виж тук
https://ru.wikipedia/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BD%D1%8B#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Armanenrunor_i_cirkel_med_siffror_vector.svg
цитирай
3. daliamar - Енигма123
08.06 22:58
Буква "П" не е само от Кирилицата. Няма логика да има цифри в монограма, защото в другите познати монограми никога не е имало цифри. Монограма е име и евентуално титла. Благодаря, ще погледна линка. Гледах увеличена снимка на монограма от друг източник -има "Р" но е много леко изписано, не като останалите букви и също не е със същия шрифт?! Затова "орела" трябва пак да се прегледа със съвременни технически средства.
цитирай
4. enigma123 - Мда, аз просто констатирам, не съм запозната с монограмите...
09.06 07:22
daliamar написа:
Буква "П" не е само от Кирилицата. Няма логика да има цифри в монограма, защото в другите познати монограми никога не е имало цифри. Монограма е име и евентуално титла. Благодаря, ще погледна линка. Гледах увеличена снимка на монограма от друг източник -има "Р" но е много леко изписано, не като останалите букви и също не е със същия шрифт?! Затова "орела" трябва пак да се прегледа със съвременни технически средства.

само да попитам буквата П от коя азбука е ,че не се сещам...и моля ви не се обиждайте, аз просто минавам оттук.:)
Обичам загадките!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравейте!
10.06 06:54
На рисунката от уикипедията, вдясно, има" Р "!
Оригиналното име е Аспарух! По памет, означава герой( полубог) , яхнал кон!
Време е, след като се учим във всичко от запада днес, да възприемем и техния маниер на работа! Те са създали лакирана история на Гърция, която дори не е гръцка- историята с находките на Шлиман, например!
Защо ще чакаме други да ни пишат историята! ? Да си пишат техните истории, ние месим ли се там!?
Що за робско поведение? Като например случая с България, че била без име?
цитирай
6. enigma123 - Здравей Леонлеонов2!
10.06 17:41
leonleonovpom2 написа:
На рисунката от уикипедията, вдясно, има" Р "!
Оригиналното име е Аспарух! По памет, означава герой( полубог) , яхнал кон!
Време е, след като се учим във всичко от запада днес, да възприемем и техния маниер на работа! Те са създали лакирана история на Гърция, която дори не е гръцка- историята с находките на Шлиман, например!
Защо ще чакаме други да ни пишат историята! ? Да си пишат техните истории, ние месим ли се там!?
Що за робско поведение? Като например случая с България, че била без име?

Интересна информация споделяш за Аспарух, но тук въпросът е за буква П вляво? А и тази уикипедия защо и вярвате, ако погледнете за различните езици има доста разминавания.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Енигма!
10.06 21:35
Известно време съм се занимавал с ъс сфрагистика! Върхът беще печат на княз Борис' като архонт? Който постъпи в музея
Сега , печата на канас Аспарух не съм виждал , коментирам на база двете снимки, оригинал и уикипедия Нещо в тях не е наред , но съм загубил тренинг и не се наемам да правя изводи! Интуицията ми подсказва, че е Аспарух!?
цитирай
8. enigma123 - имам предположение за този надпис :)
11.06 21:08
Това е монограм, но не по начина, по който си мислим. Става дума за император, не за Аспарух...Най-вероятно е украшение за шлем, както пише тук.
А защо е на кирилица се питам? Нямам отговор на този въпрос. Единственото обяснение е, че кирилицата се е появила по-рано.
Все пак теорията си я бива...:) Май по-добре е да не коментирам. :) Вие ще се смеете.
Трябва да проуча нещо, за да съм сигурна.
цитирай
9. enigma123 - Проверих.
11.06 21:49
Проверих ...
Става дума за византийския император Теофил (813-20 януари 842).
Защо мисля така. Ами буквите на този монограм са П Л и Е нали и кръгче долу. Става дума за кръгов календар – пролет, лято, есен, зима, една пълна година е кръгчето. Орелът е символ на времето. Всички сме чували израза : Времето лети. Значи птица трябва да е. А защо точно орел, първо защото започва с о като кръгчето долу, второ защото е означена годината с името. Така р и л гледаме в старобългарската азбука кои букви са и това са 18-тата и 13-тата. Или годината е 1813, махаме единицата, защото навремето така са изписвали годините след Христа - първо И като Исус и после цифрата. Гледаме 813 година и търсим император и това е. Беше възможен и още един да е от 130 година, ако за орел не гледаме номера на буквата, а сборуваме тяхната цифрова стойност, тогава излизаше император Луций Вер. Но той отпадна защото годината трябваше да бъде змия. Проверих в този сайт : https://bgkalendar/?cb=12-01-6318&x=0&y=0
Прабългарският почва от 5505 година, добавям 813 година и виждаме за 6318 година според прабългарския календар коя е, излиза змия, точно каквато е в краката на орела.

цитирай
10. enigma123 - Всъщност като се замисля може да не става дума за император
12.06 08:08
а за някакво важно събитие, защо да не е приемането на кирилицата?
...Понеже приехме теорията, че става дума за време, то тогава орелът играе тази роля. А не за монограм на император, но пък кой знае? Може и да са двете. А що се отнася за императора, четох малко за него, има име на справедлив, който се е маскирал сред масите и народа, за да въздаде справедливост.
Воювал е доста.
Ето какво пишат за него: В творбата, наречена „Тимарион“, написана като литературна комедия във Византия през 16 век, Теофил е показан като съдия в подземния свят. Може би трябва да се провери дали е възможно този император да е воювал в онази област, където е намерено орелчето с надписа. Не съм много запозната с императорите. ЛеонЛеоноввтори да се изкаже , ако иска.:)
Това е просто теория, която наистина е някак правдоподобна, поне за мен.
А що се отнася за Аспарух, то тук въобще не става дума за него.
цитирай
11. enigma123 - Виждам, че никой не е коментирал :) Убий глупака с мълчание ех...;)
12.06 19:20
Това не ми пречи да допълня...:)
Виждаме, че на мястото на кръгчето трябва да е сезон зима, но няма буквата З, т.е. искано е да ни подсети, че целия цикъл на годината (кръг) е зима, отново гледаме цифрите на буквите з и м ,този път по нашата си кирилица 813, пак същата година. Ако годината е змия - пак същата цифра е. Съвпадението не може да е случайно.
Сега пък ще кажете, защо не видим по старобългарската тогава е 914? Как защо ами защото не съвпада с онази на орела. :) А и е твърде късно.
Спирам. Прекалих. Както и да е. Този е последен споко. :)
Не приемате алтернативни теории. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: daliamar
Категория: История
Прочетен: 29508
Постинги: 10
Коментари: 26
Гласове: 66
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031