Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 17:33 - Превод на старобългарски текст от 8-ми век от Преслав
Автор: daliamar Категория: История   
Прочетен: 3540 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 03.02 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Искам да обърна внимание на една стела от местноста Аврека с публикуван превод от Бешевлиев–135.53-стр.202).
Описана е като "тюркски надпис от колона" от историка Станчо Ваклинов на стр.127 от книгата му - "Формиране на старобългарската култура VI-XI век".
В близост до стелата има открити каменни глави на животни, подобни на куче и множество украсителни фризове с листа. Имало е църква и други граждански сгради.
    През 2015 на Конференция по История е преобсъждан и са предложени и други варианти на превод през латински, а не през гръцки (И.Иванов-protobulgarians.com), но все още надписа не е изяснен.
Текста изглежда така:image
            По начина на изписване и местонахождението му може да се предположи, че e от началото на 8-ми век. Буквата "В" с подчертаване, е идентична с начина на изписване на два от пръстените на кан Кубрат, където се чете като "Б".Чертата отдолу уточнява посоката на буквата- дали е вертикална или хоризонтална. 
От пръв поглед се открива "itzirguboile" и за това се усъмних дали е "тюркски".
Ето и предложение за превод:image
Където: "УКЖЕ" е остаряла форма на "вече" или като второ предположение на база на "ук боила Лорик"/"първия боил Лорик" (Бешевлиев) също може да се раздели на "ПЪРВИ-ЖЕ";
"ОМНД" е остаряла форма на "он/той";
Буквата "+" е "КА" взета от древната азбука на Малоазийска Лидия;
Двете вертикални точки са знак за пауза- използвано още преди новата ера в надписи от Мала Азия;
Завъртян Знак "8" е взет като вариант на руна, отговарящ на "М" , подобен има на едната стела на Персиан от Филипи, Гърция.
Мъжки имена са: Житко, Тоул, итчиргубоила Ека-Оум и жупан Естругин.
"Естругин" и "Ека-оум" може и да са на латински и да имат значение, различно от име. 
Подписано е от колобъра.
Да, Българите са имали метални ризници както са изобразени на графити от Плиска, но КУПЕ да се приема за КьОБЕ е неубедително (превода на Бешевлиев).
Не знам какво е Уне(1), но вероятно Тоиртоуина(2) е напитка и то може би  подобна на вино.
Kолобъра дописва текста два пъти, първия път поставя само буква "К". При втория път завършва с А-А , подобно на ромейското "От Алфа до Омега", но в български вариант.
Тук проследявам дали "естругин" има друго значение освен име и се сещам за надпис на съд 21 от Българо-Аварското съкровище от Надсентмиклош, където се среща думата "тагроги". Плиткият тас е надписан по подобен начин с латински и български думи и е частично разчетен от историка д-р Никола Мавродинов, огромни благодарности и браво за което!
В него "тагроги" означава- "пипипна/докосна" в откъса- "жупан докосна тезиги таси".
image
"Естругин" няма смислено значение на гръцки, но на латински означава-"смлян/смляно"-т.е. Естругин не е име. Сега вече и Житко придобива друг смисъл в контекста на участието на титлата "Итчиргубоил", който както изглежда е точно "Боил по осигуряване продоволствие и напитки за армията".
Извод: Надписът от Аврека е за закупуване на смляно и несмляно жито за армията. Езикът е смесен, но определено не е "тюркски".
Титли като Итчиргу, Таркан, Багаин не ме притесняват, защото те не показват етническа принадлежност, тъй като са споделени между Авари, Българи и други.
    Eто една дръжка на амфора с вече по-ясно разчитане (Ваклинов стр.224 ):
image
Отгоре- руна с две хасти с аналози от каменните блокове на Плиска. Казвам руна , а не тамга , защото има подобни руни от текст върху скала в Таджикистан (Бактрийски надпис при река Алмоси). Според мен в "А-Колобрин-А" , А-тата заместват хастите. Имат някакво символично значение, което не ни е известно или по-скоро хастите са вид граматично подчертаване.
Отдолу на кирилица пише -"показувъ крнчага". За "крнчага" имам догатки през български диалект. Проф.Казимир Константинов по логически път предлага да се тълкува като "съд за пиене/стомна"(К.Попконстантинов-Отпечатъци в Българската писмена традиция-стр.28) , с което и аз се съгласявам.
За "показувъ" е ясно какво значи и на съвременен български език. Липсата на гласни означава, че някои от безгласните се четат като дифтонги. Подобна е ситуацията и при горните надписи.
 
 Придобива все по-голяма популярност факта, че в ранната античност и за повече от 300 години, Българите са съжителствали около Крим с представители на Черняховската култура.
Тази култура е етнически трикомпонентна - Славяни-Готи-Сармати, които са живеели заедно в съвместни селища.
Изглежда, че от пристигането на Балканите вече имаме оформен собствен диалект, близък до славянските, като сме запазили и до днес  много от архаичните, уникални български добавки.
Да добавя, че не всичко което си мислим за Славянско е такова, защото не са достатъчно проучени древните езици-например ЕСИ и ХУБ идват от Хитите, още от 1200г. пр.н.е.
 Езикът на Българите от 7-8 век е смесица от различни по произход думи, част от които разбираеми и до днес, а друга част отпаднали или модифицирани.

Моля споделете с приятели, учители по история и професионални историци за мнение!





Гласувай:
7



1. panazea - Благодаря за превода !
15.01.2023 18:18
Българите , живеем на Балканите над 8000 години още преди потопа.
Били сме по бреговете на Черно море , навсякъде.
Първо сме пътували до Египет и Индия с Дионисий.
С Александър Велики сме се разхождали до Индия и сме се върнали обратно при своите си.
Това , че искат да заменят нашата 8000 Цивилизация с тюрки , пръкнали се през 5 век след Христа , не е случайно . Велик Туран иска да завлаее Средна Азия и Балканите.
Същото е с Етруските и Рим. Той ги завладява , но заема религията , буквите и културата на Старата Цивилизация.
Затова туранците не могат да ме убедят.
Ататюрк е евреин дьонме от Солун и затова му поръчват да обедини стоте народа в Турция , да ги направи тюрки. А приятелят му Ленин да създаде съветския човек ! Сега от същата канцелария на Ленин излизат теориите за дивите Българи татари и цивилизованите тюрки .
цитирай
2. dobrodan - Ето ти едно мнение.
15.01.2023 18:45
Купе е ризница.
Ичиргу боил - водещ централната колона на армията, впоследствие нещо като вътрешни войски.
Няма и помен от славянски език в надписа.
Не търси под коня теле.
цитирай
3. kirk - Много актуална ЛГБТ
15.01.2023 20:54
История се получава щом славяни, готи и сармати са се женили помежду си, чудно ми само откъде са взели деца, поколение...
Чел ли си Бешевлиев??? Риторично питам!
цитирай
4. daliamar - Отговор нa dobrodan
16.01.2023 12:39
Ако се замести "ризница" на мястото на "купе" , текста не би имал смисъл. Търся пример за как е изглеждал българския език в периода на Първата Българска Империя. Да, Ичиргубоил е титла-това е популяризирано добре. Не е популяризирано от кои части на Азия идва Ичиргу и какво означава.Нека предположим,че е Боил по напитките на армията, защото в Киргистан "ичиргу" означава напитка.На стр.202 снимка135.53 на Бешевлиев има тълкуване, в което забелязвам че лат."H" го възприемат за бълг."Н", когато има употребено "N" в думата колобриН.В латинският за определен период от време "Н" се чете като бълг."И".Доста затруднява читателя избора му на гръцки шрифт за интерпретация, като на стелата има ясни използвани печатни символи. Все пак, ако познавате учители по история или музейни служители- споделете поста с тях, моля!
цитирай
5. daliamar - Отговор на kirk
16.01.2023 13:01
Да, чел съм Бешевлиев, той е от основоположниците в сферата на разчитане на с.б.надписи. Починал е 92-ра.Изображенията в книгата му са с много лошо качество и интерпретациите са правени с гръцка азбука на печатна машина. За година 1960 е било Супер! Също четох статии на френски и други учени от последните години за Chernyakhov culture/Cherniakhiv culture/черняховская культура. Затова и предполагам, че езика на българите от 7ми век е бил разбираем и за славяните. Гледах и последното интервю от миналата седмица–01.2023 с проф.Стамов–антрополог и изследовател на древно ДНК в екипа на проф.Д.Райх от Харвардския университет. "Оmnia fluit, omnia mutantur"-Всичко тече всичко се променя.Между другото благодаря,че спомена Бешевлиев.На 196та страница намерих нещо за "Житкомир".
цитирай
6. radostinalassa - Това е теорията на Великия Туран и картата му...
17.01.2023 20:58
Там, където се говори на турски е Туран. А това, че помаците са етнически българи къде отива? Фалшива теория.
цитирай
7. iliyanv - Чукча, а чукча
10.02.2023 13:28
Печенези и узи се заселват в напуснатите Плиска и Преслаб още в средата на 11 век, дебил неграмотен. Този тюркски надпис е от средата на 11-12 век.
цитирай
8. daliamar - Отговор на iliyanv
27.02.2023 16:36
iliyanv написа:
Печенези и узи се заселват в напуснатите Плиска и Преслаб още в средата на 11 век, дебил неграмотен. Този тюркски надпис е от средата на 11-12 век.

Преслаб, имаш нервни кризи брато-вземи се в ръце! През средата на 11-12 век Българите са си пишели с новите си азбуки-Кирилица и Глаголица.Защо печенегите и Узите от 11-12 век, които наистина са се настанили в напуснатата и разрушена Плиска ще пишат за "житко, жупани и итчиргубоили"? Жив и здрав и помни - чай от мента успокоява нервите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: daliamar
Категория: История
Прочетен: 26178
Постинги: 9
Коментари: 15
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930